預約求婚諮詢

求婚知識庫

「覺得「差不多到了該求婚的時候!」,卻總是在煩惱不曉得該從何著手?我們悉心準備了「符合兩人預算及理想的幸福婚戒」、「最真誠的求婚告白建議」、以及「熱門求婚場地」等,希望能夠協助您一掃求婚準備時的困惑與煩惱!

低調不失浪漫 「二人世界」求婚提案

低調情侶唔喜歡成為焦點,即使求婚呢個重要時刻,亦只希望與伴侶共渡親蜜時光。想低調求婚又不失浪漫?以下3個「二人世界」提案,可以俾你作參考。

14 shutterstock_731649058

露營求婚 星空作證

背起帳篷去寧靜嘅沙灘露營,聽著海浪、喺星光下拎出求婚戒指,既無旁人打擾,亦都浪漫滿分!如果無露營裝備,香港有好多為「現成」嘅露營設施,例如露營車、露營屋及主題帳篷,生活設備齊全,情侶們「兩手fing fing」就可以入住,仲有大海、山林或大草地環抱,絕對係理想嘅求婚地點!

14 shutterstock_359837495

暖男自製燭光晚餐

男友識煮飯,絕對係加分位,再花點心思,加上燭光、香薰、古典音樂和精緻佈置,喺屋企自製燭光晚餐,為求婚營造氣氛。喺適當時機──例如食甜品或餐後品酒時拎出婚戒,求婚作戰成功!

 14 shutterstock_765144130

自製求婚片 驚喜滿分

求婚唔一定要大製作,男友自製求婚影片或動畫,簡簡單單都可以盡顯心思!預先將求婚片存放相機或手機,再約女友去首次見面、約會或拍拖嘅地方,勾起甜蜜回憶。然後搵機會自拍1張,同女友預覽自拍相片時,乘機播埋求婚片,真係隔住個相機或手機螢幕都甜到漏!