在天空之下講I do!香港3大戶外求婚地點推介

預約求婚諮詢

求婚知識庫

「覺得「差不多到了該求婚的時候!」,卻總是在煩惱不曉得該從何著手?我們悉心準備了「符合兩人預算及理想的幸福婚戒」、「最真誠的求婚告白建議」、以及「熱門求婚場地」等,希望能夠協助您一掃求婚準備時的困惑與煩惱!

在天空之下講I do!香港3大戶外求婚地點推介

買咗求婚戒指,準備好求婚對白,下一步就係考慮求婚地點。屋企或者酒店房太無新意?其實香港有唔少戶外嘅地方,浪漫又有情調,無論係陽光普照嘅日頭、太陽西下嘅黃昏、定星光燦爛嘅晚上,都係求婚好時晨!

沙灘

香港四面環海,有唔少媲美外國嘅靚沙灘。可以趁夏天,下晝先同女朋友游水堆沙,之後同另一半喺海邊手拖手浪漫散步,最後就望住個海睇日落,呢個時候問佢「Will you marry me?」一定sure win!
沙灘建議:
淺水灣、梅窩銀礦灣、南丫島洪聖爺灣、貝澳

草地野餐

 alt=

文青系嘅戀人可以搵個風和日麗嘅下午,帶埋親手整嘅愛心便當去草地野餐。喺緩緩微風之下,欣賞大自然嘅美景,然後再喺個野餐籃入面,將你一早準備好嘅戒指拎出嚟求婚,真係青春又浪漫!
野餐草地建議:
迪欣湖活動中心、添馬公園、大埔海濱公園、佐敦谷公園

中環摩天輪

歌都有得你唱,「天荒地老流連在摩天輪」,問10個女仔,10個都覺得摩天輪代表浪漫!望住璀璨嘅維港夜景,配合熱鬧嘅氣氛,喺摩天輪之下讀出你真摯感人嘅誓詞,呢場求婚一定好難忘。