求婚前必讀!3招量度女友戒指尺寸

預約求婚諮詢

求婚知識庫

「覺得「差不多到了該求婚的時候!」,卻總是在煩惱不曉得該從何著手?我們悉心準備了「符合兩人預算及理想的幸福婚戒」、「最真誠的求婚告白建議」、以及「熱門求婚場地」等,希望能夠協助您一掃求婚準備時的困惑與煩惱!

求婚前必讀!3招量度女友戒指尺寸

求婚戒指最重要係咩?粒石夠閃、款式特別、價錢相宜……呢啲都係後話,男友首先要問自己:你知道伴侶嘅戒指尺寸嗎?唔知道嘅話,以下3招幫到你!

求婚前測量女友手指尺寸方法一:偷借戒指去度size

1招:偷借戒指去度size

無論是否飾物控,女生唔多唔少都會有戒指飾物。男友趁女友唔為意,拎佢常戴嘅款式去婚戒店俾職員量度,戒指尺寸就知得一清二楚了。之後「靜靜雞」將戒指放回原處,咁就唔怕「穿煲」啦!

 

求婚前測量女友手指尺寸方法二:用心感受戒指size
2招:用心感受戒指size

平時拖住女友,男友最留意什麼?除咗對方手指幼唔幼、肌膚滑唔滑之外,仲可以feel下佢嘅戒指size。例如十指緊扣時,男友可以用無名指和尾指,量度一下女友無名指粗幼,買求婚戒指時,咁就唔使估估下。

 

求婚前測量女友手指尺寸方法一:借故送禮 聲東擊西

3招:借故送禮 聲東擊西

聖誕就快到,男友不妨同女友講,想送戒指俾佢做聖誕禮物,咁就有理由帶女友去量度戒指尺寸了。不過量度手指嘅地方,千祈唔可以係買求婚戒指嘅地方,如果唔係女友實估到!如果怕女友太醒目,可以約佢去參加戒指workshop,齊齊整戒指,咁就無咁容易估到了。