台灣5大求婚勝地大公開!

預約求婚諮詢

求婚知識庫

「覺得「差不多到了該求婚的時候!」,卻總是在煩惱不曉得該從何著手?我們悉心準備了「符合兩人預算及理想的幸福婚戒」、「最真誠的求婚告白建議」、以及「熱門求婚場地」等,希望能夠協助您一掃求婚準備時的困惑與煩惱!

台灣5大求婚勝地大公開!

去旅行求婚,浪漫度滿分!近近哋去台灣,就有唔少超正嘅求婚勝地,等你慳返啲旅費、全力策劃求婚大作戰!

 

台北──淡水情人橋

淡水係欣賞日落好地方,而白色風帆造型嘅情人橋,更係約會勝地,最適合喺斜陽裡向伴侶求婚。求婚成功後,情人橋兩岸還有酒吧街,或者搭船返淡水老街用膳,享受熱鬧夜色。

11 情人橋

地址:新北淡水區觀海路135(網絡圖片)

 

台中──彩虹眷村

色彩繽紛、畫滿可愛壁畫嘅彩虹眷村,係台中必去打卡點。喺呢到求婚,壁畫上嘅公仔彷彿成為觀眾,見證求婚重要時刻。

11 彩虹眷村

地址:台中市南屯區春安路56(網絡圖片)

 

台東──幾米廣場

幾米繪本充滿意境和想像力,《向左走‧向右走》、《月亮忘記了》和《星空》等燴炙人口嘅故事,都喺宜蘭幾米廣場重現,為求婚營造fancy氣氛。

11 幾米廣場

地址:宜蘭縣宜蘭市宜興路一段240(網絡圖片)

 

高雄──旗津半島

充滿度假風情啲旗津半島,唔單止人流較少,仲有一個睇日落勝地:風車公園。呢到豎立7座大型風車,並有馬賽克海洋生物藝術品,為求婚大作戰增添浪漫氣氛。

11 旗津半島

地址:高雄市旗津區旗津二路(網絡圖片)

 

澎湖──雙心石滬

位於台灣西面嘅澎湖列島,係欣賞自然風光嘅好地方,「雙心石滬」原本係利用潮漲潮退嚟捕漁嘅圍欄,形狀好像兩顆重疊的心。澎湖每年46月都有煙花節,不妨趁漫天煙花下,遞出戒指求婚吧!

11 雙心石滬

地址:澎湖縣七美鄉雙心石滬(網絡圖片)