揀求婚酒店要留意的3大重點

預約求婚諮詢

求婚知識庫

「覺得「差不多到了該求婚的時候!」,卻總是在煩惱不曉得該從何著手?我們悉心準備了「符合兩人預算及理想的幸福婚戒」、「最真誠的求婚告白建議」、以及「熱門求婚場地」等,希望能夠協助您一掃求婚準備時的困惑與煩惱!

揀求婚酒店要留意的3大重點

結婚呢個「大project」,往往由求婚開始,酒店正係理想場地之一,但係酒店選擇眾多,男友應該點樣揀?即睇以下3個重點,為求婚派對加添甜蜜回憶!

預留佈置和拍攝空間

酒店舉行求婚派對,建議搵間大啲、實用面積多啲嘅套房,男主角先有空間悉心佈置,為女主角製造驚喜。此外,要俾攝影師有足夠空間拍攝,否則「人馬叠叠」遮阻拍攝重要時刻,求婚花絮便會大打折扣!如果套房面積有56百平方呎,空間就非常闊落,加埋維港海景就更有氣氛!部份酒店更會準備香檳、朱古力和氣球佈置,為求婚禮締造驚喜。

10 shutterstock_571817257_resized地點方便 勿讓女友迷路

求婚酒店一定要選址方便,一眾撐場朋友容易搵到,及早到場準備求婚派對。最重要嘅係──要俾女友容易搵到!如果去到山旯旮咁遠,萬一女友迷路,或者經經波折先嚟到酒店,男友所有準備和驚喜就會付諸流水。例如尖沙咀海旁嘅酒店,佔盡鐵路站、碼頭和巴士站之利,房價或會貴一點,勝在夠晒就腳嘛!

10 shutterstock_206167414_resized主題酒店 締造浪漫驚喜

好多情侶都喺主題樂園留低過甜蜜足跡。主題樂園唔只係拍拖好地方,亦都係求婚dream place,園區內嘅特色酒店,充滿夢幻感之餘,又有好多佈置作為拍攝題材。酒店更會因應求婚派對,送上免費升級和主題佈置等額外禮遇,為求婚大作戰留下甜美回憶。

10 shutterstock_507975871_resized