留下甜蜜回憶!求婚拍片3大注意事項

預約求婚諮詢

求婚知識庫

「覺得「差不多到了該求婚的時候!」,卻總是在煩惱不曉得該從何著手?我們悉心準備了「符合兩人預算及理想的幸福婚戒」、「最真誠的求婚告白建議」、以及「熱門求婚場地」等,希望能夠協助您一掃求婚準備時的困惑與煩惱!

留下甜蜜回憶!求婚拍片3大注意事項

被另一半求婚,作為女生當然既感動又興奮;但求婚過程一瞬即逝,想留住甜蜜片段,留作日後回憶,或婚宴嘅時候播放,就要及早準備了!睇睇以下3大求婚拍片小貼士!

06 shutterstock_574913620記住記住記住  同定朋友Briefing

好多男朋友都會搵朋友幫手拍片,除非你朋友本身都係職業攝影師,否則都係brief多幾次較為穩陣,要朋友清楚知道自己嘅崗位、拍攝內容、角度同埋流程,以免錯過重要時刻。

06 shutterstock_359837495小心燈光太暗  主角朦朧失焦

好多時男朋友都會選擇喺啲燈光比較暗嘅地方求婚,例如燭光晚餐、沙灘上燃點蠟燭等。係好浪漫嘅,但燈光咁暗其實不利拍片,萬一拍得主角朦朦朧朧、唔對focus,就大件事喇。所以現場光線不足嘅話,最好就預備定多位朋友負責打燈,或者同現場人員 (如餐廳職員) 盡量配合,讓拍攝時有充足光線。

06 shutterstock_664109491留意收音效果  錄低愛的宣言

喺公眾地方求婚,環境會有雜音;就算喺有情調嘅高級餐廳求婚,亦難保無背景音樂,萬一條片錄唔到你嘅「愛的宣言」,咁就太可惜。所以男士們記住,最好預先去一次求婚地點實地視察,尤其喺室外求婚,最好準備定額外嘅收音器材,或者預先錄定一段愛的宣言,作用VO或片段穿插!